Fietsen vermindert stress

 Categorie Nieuws

Wie op de fiets of lopend naar het werk gaat, is niet alleen gezonder af, maar is ook gelukkiger dan de automobilist. Zelfs de OV reizigers zijn beter af dan de automobilisten. Dat blijkt uit grootschalig Brits onderzoek.

Minder stress, betere concentratie

Onderzoekers bestudeerden gegevens van zo’n 18.000 forenzen. Daaruit bleek dat de lopers en de fietsers, niet alleen gezonder bezig waren, maar zich ook beter konden concentreren en minder stress hadden dan de automobilisten.

Ook OV-forenzen gelukkiger dan automobilisten

Een verrassende bevinding van het onderzoek was dat forenzen zich beter bleken te voelen als ze met het openbaar vervoer reisden in vergelijking met het autorijden. Je zou denken dat vertragingen of drukte stress zouden opleveren. Maar omdat bussen en treinen mensen de mogelijkheid bieden om te ontspannen, te lezen, te praten, en omdat je naar de bushaltes en stations moet lopen, maakt het mensen toch vrolijker.’

Reistijd ook van invloed

Uit het onderzoek blijkt dat hoe langer mensen in de auto zitten van en naar het werk, hoe slechter hun psychologisch welbevinden is. En ook voelen mensen zich beter als ze langer naar hun werk kunnen wandelen.” In Nederland reizen 4,5 miljoen mensen voor hun werk naar een andere plek. Daar tegenover staan 3,6 miljoen Nederlanders die in dezelfde gemeente werken als waar ze wonen. De route Almere – Amsterdam is het populairste woon-werktraject.

Dus rij2op5 en ontspan onderweg naar je werk.