E-BIKE FUN

 Categorie Goede voorbeelden

Foto John van Hattum

E-BIKE FUN!

Het is begin oktober als we met tromgeroffel deelnemen aan de campagne rij2op5. Dan moet de eerste hindernis genomen worden, we werken nu ruim een jaar in Houten, maar tot nog toe natuurlijk alleen maar met de auto hierheen geweest… hoe kom ik in godsnaam met een fiets op deze plek????

Het is begin oktober als we met tromgeroffel deelnemen aan de campagne rij2op5. Dan moet de eerste hindernis genomen worden, we werken nu ruim een jaar in Houten, maar tot nog toe natuurlijk alleen maar met de auto hierheen geweest… hoe kom ik in godsnaam met een fiets op deze plek???? De meeste fietsrouteplanners bieden weinig soelaas omdat ze er allemaal vanuit gaan dat je gezellig en ontspannen een fiets-tourtje wil rijden, maar een snelle route van a naar b is nergens aan de orde…. Ik heb er heel wat gecheckt. Enfin, samen met mijn tomtom en de kaarten op google maps is het allemaal niet zo ingewikkeld. De afstand is ongeveer 12 kilometer… da’s leuk, maar hoe lang fiets je daarover met zo’n speciale fiets ???. De ‘tijd’ zal het leren.

We krijgen 2 schitterende, hagelnieuwe Sparta E-motion C2 and the games are on…. De eerste keer dat ik erop naar het werk rijd verrast me. Ik probeer het op een vrije dag zodat ik rustig de route kan bepalen en kan zien hoe lang ik erover doe. De afstand is ongeveer 12 kilometer , maar toch fiets ik het binnen een half uur… althans laten we zeggen ik RIJ het binnen een half uur. De grootste verrassing is wel dat ik totaal geen last heb van zweten, dit was toch wel mijn grootste probleem. Natuurlijk moet ik de route nog wat bijschaven… liefst lange stukken zonder stoppen, zodat je de 25km/uur vast kan houden, want daarin zit natuurlijk je tijdwinst.

Dan de wereld om je heen… de meeste fietsende medemensen irriteren zich mateloos aan het gemak waarmee (kennelijk) voornamelijk fossiele ‘fietsers’ ze inhalen, heuvel op , wind tegen, rechtop 1 hand aan het stuur. Hahaha al… gauw zie ik de benaming E-bike in gedachten veranderen in I-bike ( irritatie bike). Zelfs mijn bloedeigen broer vraagt of ik toch wat ouder ben dan hij dacht ( ik heb het een stuk genuanceerder opgeschreven). Zelf fietst hij tegenwoordig elke dag ongeveer 6 kilometer naar zijn werk, met hetzelfde overhittingsprobleem als ik.. maar hij heeft ermee leren leven ( zijn omgeving ook?)

Als je verder vraagt , blijkt dat niemand er problemen mee zou hebben als een opa of oma op een snorfiets zit die ook 25km/u haalt. Kennelijk is dan voor iedereen duidelijk dat er geen competitie is?

Vooralsnog geniet ik gewoon van de ontwakende natuur ’s ochtends en de rust en het file vermijden ’s avonds. Het kost me dan misschien wel een paar minuten meer, het is gewoon lekker en bespaart bovendien ook nog eens benzine á € 1,73 / liter, om van het milieu nog maar te zwijgen! Tevens fiets je meestal heerlijk alleen, want de rest houd je toch niet bij, anders fiets je in een treintje, waar je pas in Houten vanaf stapt… Ikben benieuwd of wij, als pioniers ( Patatgeneratie met een e-bike), het nog mee zullen gaan maken dat we in een E-bike treintje naar het werk rijden…

Was het eerst nog een belemmering om meer dan duizend euro neer te tikken voor zo’n pracht exemplaar, sinds Fagerhult mij een leuk fietsplan heeft aangeboden, ben ik helemaal om. Ik ga voor 2 op 5 (4) !

John van Hattum – Fagerhult