5 JAAR RIJ2OP5 IN LEEUWARDEN

 Categorie Nieuws

“Zo wordt fietsen wel heel leuk.”

Deelnemers E-bikeproef rij2op5 blijven fietsen naar het werk. Een jaar na deelname aan de E-bikeproef fietsen medewerkers van Leeuwardense bedrijven nog steeds naar het werk.

Aan de campagne rij2op5 in Leeuwarden deden 55 bedrijven mee. In totaal werken hier ongeveer 23.000 medewerkers. Voor 12.250 medewerkers is de fiets een reëel alternatief om mee naar het werk te reizen. Bijna 6% van deze medewerkers (800) deed mee aan de E-bikeproef. Na afloop van de proef fietsten 600 medewerkers vaker naar het werk. Het aantal dagen dat zij op de fiets naar het werk gaan is toegenomen met 15%. Per week rijden er nu 820 auto’s minder in de spits. Bijna de helft van de deelnemers is ook privé meer gaan fietsen.

Na beëindiging van de campagne blijkt bij 20% van de bedrijven nog steeds een stijging van het aantal fietsers te zijn.

Tweederde van de bedrijven blijft fietsen naar het werk promoten na afloop van de campagne. Er zijn structurele verbeteringen zoals het uitbreiden van fietsenstallingen en verbeteren van fietsvoorzieningen uitgevoerd. Fietsplannen zijn afgestoft of bedrijven voeren een fietsplan in. Bij een kwart van de bedrijven is daarnaast het fietsbeleid aangepast, zij geven bijvoorbeeld een hogere fietsvergoeding.